Tytuł szkolenia
|
Opis szkolenia
|
godz
|
dni
|
Zarządzanie Jakością
Wstęp do wdrożenia normy ISO 9001 |
Szklenie prezentuje podstawowe pojęcia i założenia zarządzania
jakością. Obejmuje wykłady dotyczące podstawowych pojęć i definicji
zarządzania środowiskowego, wymagania normy ISO 9001, korzyści dla
organizacji wynikające z wdrożenia systemu oraz metodykę procesu
wdrażania. |
8
|
1
|
Rola kierownictwa w systemie zgodnym z ISO 9001:2000 |
Modele zarządzania jakością; system zarządzania jakością wg norm
serii ISO 9000; PN-EN ISO 9001:2001 - elementy systemu zarządzania
jakością z punktu widzenia kierownictwa; doskonalenie systemu zarządzania
jakością - Polska Nagroda Jakości; system akredytacji i certyfikacji;
pozyskiwanie środków pomocowych UE na rozwój i doskonalenie systemu
zarządzania jakością, |
8
|
1
|
Zarządzanie Środowiskiem
Wstęp do wdrożenia normy ISO 14001 |
Szklenie prezentuje podstawowe pojęcia i założenia zarządzania
środowiskowego. Obejmuje wykłady dotyczące podstawowych pojęć i
definicji zarządzania środowiskowego, wymagania normy ISO 14001,
korzyści dla organizacji wynikające z wdrożenia systemu oraz metodykę
procesu wdrażania. |
8
|
1
|
Zarządzanie BHP
Wstęp do wdrożenia normy PN-N18001 |
Szklenie prezentuje podstawowe pojęcia i założenia zarządzania
BHP. Obejmuje wykłady dotyczące podstawowych pojęć i definicji zarządzania
środowiskowego, wymagania normy PN-N18001, korzyści dla organizacji
wynikające z wdrożenia systemu oraz metodykę procesu wdrażania.
|
8
|
1
|
PN-N-18002:2000 - Ogólne wytyczne do oceny ryzyka zawodowego |
Metody analizy i zasady oceny ryzyka zawodowego, procedury oceny
ryzyka zawodowego, zasady organizowania oceny ryzyka zawodowego
w zakładzie, przykład oceny ryzyka zawodowego i naliczania karnej
składki ZUS |
8
|
1 |
HACCP - wymagania |
1. Podstawowe pojęcia dotyczące zarządzania bezpieczeństwem żywności.
2. Historia systemu HACCP
3. Regulacje prawne w zakresie bezpieczeństwa i higieny żywności
4. Pojęcie i omówienie systemu HACCP.
5. Konieczność wdrażania systemu zarządzania bezpieczeństwem zdrowotnym
żywności
6. Korzyści z wdrażania systemu HACCP |
8
|
1
|
GMP i GHP - zasady |
1. Zarządzanie jakością
2. Personel kluczowy i produkcyjny
3. Pomieszczenia i wyposażenie
4. Dokumentacja
5. Produkcja
6. Kontrola jakości
7. Produkcja i analizy kontraktowe
8. Reklamacje i wycofywanie produktu z rynku
9. Inspekcja wewnętrzna ( audit ) |
8
|
1
|
Wdrażanie oraz audytowanie systemów GMP, GHP, HACCP |
Nabycie umiejętności wdrażania oraz przeprowadzania audytów wewnętrznych
systemów GMP,GHP, HACCP. |
16
|
2
|
Dokumentacja systemu HACCP |
1. Podstawowe dokumenty systemu HACCP
2. Plan HACCP
3. Księga Systemu HACCP
4. Wymagane instrukcje
5. Wzory dokumentacji z zakresu GMP, GHP i HACCP
6. Monitorowanie dokumentacji |
12
|
2
|
Zintegrowane systemy zarządzania wg ISO 9001:2000, ISO 14001 i
PN-N-18001 |
- Omówienie wymagań i porównanie norm ISO 9001:2000, ISO 14001
i PN-N-18001
- Przygotowanie organizacji wdrażania systemu zintegrowanego
- Korzyści i koszty posiadania systemu zintegrowanego
- Wdrażanie w tym dokumentowanie systemu zintegrowanego
|
8
|
1
|
Zarządzanie zasobami ludzkimi w ISO 9001:2000 |
Przedstawione zostaną podstawowe wymagania normy ISO 9001:2000
dotyczące zarządzania zasobami ludzkimi i praktyczne rozwiązania.
Przedstawione zostaną również zasady komunikacji interpersonalnej,
pracy zespołowej i metody sterowania konfliktem. |
8
|
1
|