|
Standard BRC British Retail Consortium
BRC - normą międzynarodową
Międzynarodowe sieci handlowe wykorzystują standard BRC jako kryterium doboru dostawców i wydaje
się, że w najbliższym czasie brytyjski standard może zostać oficjalnie zaakceptowany jako rodzaj normy
międzynarodowej. Jeśli do tego dojdzie, producenci żywności będą mogli korzystać z inspekcji jednostki
certyfikującej, którą sami wybiorą, mając świadomość, że uzyskany certyfikat jest uznawany przez
większość międzynarodowych sieci handlowych.
Kryteria inspekcji Standard BRC łączy wymagania zawarte w normach serii ISO 9000, w HACCP, GMP i
GHP definiując jednocześnie szczegółowe wytyczne, które muszą zostać spełnione, aby zagwarantować
bezpieczeństwo i wymagany, powtarzalny poziom jakości wyrobu gotowego. Inspekcja zakładu zgodnie
ze standardem BRC różni się znacznie od auditu Systemu Zarządzania Jakością. Kontrola określa,
czy i jak efektywnie producent spełnia techniczne wymagania standardu BRC w następujących
obszarach :
1. System HACCP - wdrożony zgodnie z 7 zasadami Codex Alimentarius;
2. Udokumentowany System Zarządzania Jakością - wymagane jest aby elementy SZJ (np.: polityka
jakości, księga jakości, schemat organizacyjny, zakresy odpowiedzialności, specyfikacje surowców i
wyrobów gotowych, identyfikowalność wyrobu oraz sposób nadzoru nad dokumentacją i danymi,
przeprowadzanie auditów wewnętrznych, prowadzenie działań korygujących, sposób wycofywania
produktu z rynku) były określone, a wszelkie dane dotyczące tych działań dostępne w formie pisemnej;
3. Zapewnienie właściwego środowiska produkcji (tzn. wdrożenie Zasad Dobrej Praktyki Produkcyjnej
(GMP) i Dobrej Praktyki Higienicznej (GHP) ) - określa wymagania dotyczące przepływu surowców,
produktów oraz ludzi, przygotowania budynków i hal produkcyjnych oraz ich wyposażenia, dokonywania
przeglądów technicznych, realizacji harmonogramów czyszczenia, sposobu usuwania odpadów, metod
kontroli szkodników, warunków transportu surowców i wyrobów gotowych;
4. Kontrola Produktu - odnosi się nie tylko do kontroli laboratoryjnej, ale również określa wymagania
związane z opakowaniem produktu, terminem przydatności do spożycia, zapewnieniem odpowiedniej
rotacji zapasów oraz zabezpieczeniem przed zanieczyszczeniami mechanicznymi, sposobami zwalniania
partii do obrotu, jak również postępowaniem z wyrobem niezgodnym ze specyfikacją;
5. Kontrola Procesu - obejmuje monitoring czasu/temperatury w procesach krytycznych, nadzór nad
sprzętem kontrolno-pomiarowym zarówno w strefach produkcyjnych jak i w laboratoriach, specyficzne
wymagania dotyczące produktów specjalnych (np. wegetariańskich, wolnych od modyfikacji genetycznych);
6. Wymagania związane z personelem - obejmuje wymagania dotyczące obowiązujących zasad higieny w
strefach produkcyjnych, procedury badań medycznych, odzieży ochronnej i sposobu szkolenia personelu.
|